subota, 20. studenoga 2010.

KUDIN MOST







Kad prvi put ugledaš taj most ne možeš vjerovati da je ikad izgradjen.   Djeluje kao da je oduvijek tu od kada postoji i rijeka. Čini se da je iznikao iz te vode, iz tih sedrenih kaskada, potpuno nenasilno spaja dvije obale kanjona Krupe.Tu gdje praktično prestaje i mitski Velebit započinje život taj lijepi most i njegova legenda.
Kudin most je nastao iz ljubavi. A neki ljepši motiv za gradjevinu koja tolike godine odolijeva svakojakim nepogodama zbilja ne bi mogao naći.  
A legenda kaže da ga je sagradio mladić (Kude) zbog ljubavi kako bi mogao odlaziti na drugu obalu svojoj dragoj gdje je ona živjela.

        Most u svom ambijentu djeluje kao legenda i kad staneš na njegove lukove istog časa kao da postaneš i sam dio priče. Zbog toga se i vraćamo ovdje jer ne možemo biti sigurni da li legenda još uvijek traje ili je prestala kada se vratimo kući.
        
        Most je sgradjen krajem 19 st. od sedrenih blokova (kamen) i predstavlja remek djelo gradnje u suhozidu bez ikakvog vezivnog materijala. Sastoji se od dvanaest lukova (dva su se urušila). Na početku i na kraju mosta bile su mlinice za žito i neke gradjevine, kuće ali su u potpunosti devastirane.

       Ostalo je skoro cijelo nadsvodje jedne mlinice i mlinski kamen u ostatcima srušenih zidova...

        Kad sam vidio u blizini neukusnu tabelu na kojoj piše „Park prirode Velebit – poučna staza“ i da je most preventivno zaštićen znao sam da nije zaštićen i da ona moja legenda naglo prestaje ali zanemarite ovaj dodak molim vas... 
Nedavno sam bio na ovom mostu travanj 2014. Urušila su se još dva luka a voda je odnijela niz kaskadu kamenu gradju. I šta ima još novo. Nadležni, postavili su tablu na kojoj piše: Zabranjen prijelaz preko mosta zbog opasnosti od urušavanja!! I to je to. A malo truda bi trebalo i ljudske dobrote da se ovo popravi dok se još može jer  vrlo brzo će morati promijeniti onu rečenu ploču sa novom na kojoj će pisati: - Ovdje je stajao jednom jedan most...








Kudin most - detalj










Nema komentara:

Objavi komentar