utorak, 15. ožujka 2011.

VA PENSIERO




Nabucco je kratica od Nabucodonosor, opere koju je napisao Giuseppe Fortunino Francesco Verdi a bazirana je na biblijskoj priči progona židova od strane babilonskog kralja Nabucca iz svoje domovine.Povijesni dogadjaji koriste se za romantični ali i politički zaplet.Prvo izvodjenje bilo je 9.ožujka 1842 godine u Teatro alla Scala - Milano pod originalnim imenom Nabucodonosor.
Opera u četiri čina počinje događanjima u hramu gdje svećenik Zaccharia moli ljude u vjeri da će židovski narod preživjeti ovu nesreću. Nabukodonosor samo što nije uništio obranu i ušao u Jeruzalem. Ipak, u židovskim rukama je Fenena, mlađa Nabuccova kćer, koja je u ljubavnom odnosu s Ismaelom, židovskim poklisarom za Babilon. Ismael je pokušava nagovoriti da pobjegne i da se spasi no u taj tren u hram ulazi druga Nabuccova kći Abigaille koja je također zaljubljena u Ismaela i koja je spremna ako ga se Fenena ne odrekne, optužiti je za izdaju svoga naroda. Nabucco ponovo odlazi u bitku, te ostavlja kao regenta Fenanu. Ali Abigaille nalazi dokument kojem dokazuje da Fenana nije njegova prava kći, već robinja, te odluči da joj mora oduzeti regentsvo. Na to se vraća Nabucco, sretan zbog osvajanja, naređuje smrt židovima i proglašava se Bogom, no u tom trenutku munja udara u njega i on gubi razum. Abigaille uzima njegovu krunu i proglašava se vladaricom, te uništava dokaze o svojem podrijetlu. Nabucco je moli da mu vrati pravo na prijestolje, no shavća da je sad u potpunosti njoj podređen.
Fenanu koja je zaželjala da umre zajedno sa židovima odvoze u okovima. Nabucco traži oprost od židovskoga boga i obećava da će ponovno izgraditi hram koji je uništio, te zajedno sa vojnicima uspijeva osloboditi Fenanu i židove osuđene na smrt, te im govori da su slobodni. Na to ulazi Abigaille koja je popila otrov zbog kajanja i traži oprost od svih. Svećenik Zaccharia proglašava Nabucca Kraljem Kraljeva.

     Picugi znaju često zapjevati dio iz ove opere ali samo u vrletima planina, i kad smo uvjereni da nitko ne čuje...
Uživajte u ovoj prekrasnoj izvedbi a ako se želite okušati u pjevanje imate tekst i note.






Klikni za veći format






Nema komentara:

Objavi komentar