nedjelja, 13. veljače 2011.

ELEMENT VATRA






Vatra (iz ilirskog ili iz tračkog koji je prvo značio "ognjište", kao rumunjski. vatra ili albanski. vatre/votre; oganj). Wikipedia
                                                                              


Picugi na vrhu Kleka u magli






Vatra nam daje toplinu i štiti nas od divljih životinja, čini nam društvo i daje posebnu poveznicu sa nekim pradavnim domom ili sigurnim mjestom koje nosimo u sebi još od početka evolucije.                                                                                               
Vatra je bit same prirode i svega što postoji (Heraklit). Brahma, Oziris, meks. Quetzalcoatl, skand. Tor, galski Taranis i slavenski Perun, veliki su bogovi vatre. Štovanje vatre održalo se u hinduizmu i zoroastrizmu sve do danas. 
Simbol vatre zauzima jedno od najistaknutijih mjesta u ljudskoj simbolici, povezan s najvažnijim trenutcima egzistencije (rođenjem, ljubavlju i smrću). Ponovno rađanje iz pepela, žarka ljubav i plamen ljubavi, velike propasti i slične figure govore o privlačnosti i užasu koje taj fenomen sadrži. Svaka vrsta vatre, unutar mitološkoga i religioznog sustava neke zajednice, ima svojega boga i ognjište, oltar (Hestija, Apolon, Helije, Loki, Lug i dr.). U svijetu magije vatra je pročišćavajući (purifikacijski) element, što se zadržalo i u kršćanskom mitu.
 Održavanje i prenošenje vatre sačuvalo se, uza sve specifične modifikacije, od prastaroga kulta ognjišta do modernih Olimpijskih igara. Obožavanje vatre zastupa možda najbolje kult Sunca. Među istaknutim su obožavateljima vatre bili stari Meksikanci, Asirci i Feničani. Glavni bog starih Arijaca bio je bog ognja Agni (usp. lat. ignis). 
Picugi su isto obožavateljii vatre ( pogotovo kad je meštar od vatre prisutan). Volimo naložiti vatru u divljini poštujući sva pravila o sigurnosti i zaštiti od požara. Ljudi zanemaruju ovu činjenicu pa lože vatru bilo gdje, ne znaju izabrati mjesto za vatru, ne znaju je održavati i kontrolirati...Najčešće ne znaju nit naložiti vatru ali zapalit šumu znaju. Još kako! Vatra je opasna!! Sanjati vatru u snu je lijepo. Ima ugodnu i radosnu simboliku.

After meditation

Šta si mi u kavu stavila...

Bog daj...


Luk špek i sex  - klikni za veću


Nema komentara:

Objavi komentar